Miért pont a medve?

baby-21213_1280Mióta világ a világ, és mióta medvék élnek a Földön, azóta számos alkalommal szerepeltek mesékben. Voltak félelmetes fenevadak, bölcs igazságtevők, jóságos segítők, és édes, bumfordi mézfalók is. Te vajon hány olyan mesét tudnál felsorolni, amelyben a főszereplő egy mackó?
A népmesék mellett már a 16. században Aesopus állatmeséiben is sokszor szerepelt medve, de modern pályafutása valahol…

Theodor Roosevelt elnöksége alatt kezdődött, akinek megesett a szíve egy medvebocson. Ebből született meg a Teddy mackó, a ma is közkedvelt játékmackó figura, aki szinte minden gyermek éjszakai nyugalmát őrzi a mai napig is.
És talán ezért hódíthatta meg gyerekek és felnőttek szívét Micimackó, az esetlen, együgyű, ám jószívű medve, aki később a filmvászonra került, és azóta is hódít. A Karinthy fordította szövegeket, versikéket sokan még felnőtt fejjel is kívülről fújjuk.

Az én kedvenc medvém Fülesmackó volt, majd Brumi, és Vackor, a piszén-pisze kölyökmackó kalandjait is áhítattal hallgattam, néztem a szünidei családos diavetítések során.
Folytathatnám még a sort, szinte a végtelenségig. Azon töprengtem, minek köszönhető vajon, hogy a gyerekek, felnőttek szívét egyaránt képes volt meghódítani a mackó?
Talán a medvebocsok esetlensége, játékossága, kedvessége vett le minket a lábunkról. Vagy a pihe-puha bundájuk, amihez olyan jó hozzábújni. Vagy az az elmélyültség, ahogy a málnabokrokat szemezgetik, vagy ügyes, villámgyors halfogási technikájuk.
Nem tudom pontosan, de ha körülnézel otthon, fogadjunk: legalább egy tucat medvés mesekönyvet, filmet, medve figurás ruhadarabot, és játékmackót találsz a gyerekszobában, esetleg a sajátodban, a féltve őrzött gyerekkori játékmacidat.
Nálunk először is itt van egy hatalmas jegesmedve, aztán a Rozália (nem véletlenül!)névre hallgató barna játékmaci, csinos, piros masnival a nyakában, aztán az eredeti, Milne-féle Micimackó, ami mostanában esténként gyakran előkerül, ugyanez rajzfilmben is, hogy teljes legyen az élmény, és végül, de nem utolsó sorban, a saját mesénk, A Bundás Banda segít! :)
Nálatok hány medve lakik?